De hond heeft een tuigje en rollijn om.

Rollijn, een lange hondenriem die oprolt

Een rollijn voor de hond is een flexibele hondenriem op een rol en immens populair bij veel hondenbezitters. Omdat je vrolijke viervoeter niet overal meer los mag en hij wel veel beweging nodig heeft, is de hondenlijn op flexibele rol de ideale oplossing. Het geeft zowel jou als je hond meer vrijheid en gemak tijdens het uitlaten. Kan-ie toch nog net bij dat ene boompje in die verre hoek. 😉

Een flexibele lijn die automatisch oprolt

Een flexibele rollijn van Flexi.
Kijk hoe handig!

De rollijnen waren vroeger meestal voorzien van een rond stuk touw dat opgerold zat. Het nadeel hiervan was dat je vaak best een behoorlijk dik apparaat in handen had met maar een relatief kort stukje lijn er in. Met een meter of 5 had je het wel gehad.

Tegenwoordig wordt er meestal een soort platte band gebruikt. Zo past er meer hondenriem op de rol. De platte riem is sterker en blijft ook beter inrollen als er even aan getrokken word. En wanneer de band een fel neonkleurtje heeft zie je de riem ook beter en word je ook beter gezien door andere weggebruikers.

Zelf vind ik het een groot voordeel dat je helemaal niets meer merkt van het plotseling stoppen en haaks afslaan van je hond als ie weer eens wat ruikt. Die van mij wil nogal eens plotseling iets héél belangrijks ruiken. 🙂

Er zijn rollijnen te koop voor alle gewichten en in veel lengtes

De rollijnen voor de hond zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en meestal ook geschikt voor verschillende gewichten. Een hond van 8 kg heeft lang niet zo veel trekkracht als een hond van 40 kg. Je kan je hondenriem hier dus op aanpassen. Hoe minder trekkracht je nodig hebt, des te kleiner het is (en dus lichter van gewicht).

Gebruik geen halsband maar een hondentuigje

Onze aanbeveling is om een rollijn te combineren met een hondentuig of harnas en niet met een halsband. Het kan namelijk voorkomen dat in een onoplettend moment je hond een sprint trekt. Als je je hond dan wilt afremmen of stoppen dan zorgt dit voor een enorme ruk aan de lijn. Je kunt je voorstellen dat als je hond dan alleen een halsband om de nek heeft, dat dit geen pretje is voor je hond en zelfs voor letsel aan de nek kan zorgen.

Door een hondentuigje te gebruiken verdeel je het gewicht van de hond als het ware over een groter oppervlakte en kan een rollijn geen kwaad. Met dit hondentuigje van Hunter heb ik goede ervaringen; stevig, veel bevestigingsmogelijkheden en goed te verstellen zodat de pasvorm top is. Bekijk het harnas hier.

3 Rollijnen die goed zijn

Gelukkig zijn er niet heel veel verschillende fabrikanten van rollijnen voor honden, dus de keuze is vrij makkelijk te maken. Ik heb 3 verschillende rollijnen geselecteerd, van 2 verschillende merken. Flexi is het bekendste merk op het gebied van rollijnen, met ook de meeste modellen. Daarnaast heeft fabrikant Kong ook 2 modellen, in verschillende kleuren.

Maak je rollijn vast aan een hondentuigje.

Let er bij aanschaf van de hondenlijn op dat je een rollijn neemt voor het gewicht van je hond. Het mechanisme in het handvat is hierop aangepast. Dus een te zware hond aan een rollijn kan ervoor zorgen dat bij flinke krachten de mechaniek het begeeft en je hond dus los komt. Dus liever een gewichtsklasse te hoog dan te laag!

En zoals eerder aangegeven, ga bij voorkeur voor een rollijn met een gekleurde band. Sommigen rollijnen zijn voorzien van reflectie zodat je ook in het donker beter zichtbaar bent. Veiliger voor jezelf en voor omstanders. En het ziet er ook nog eens een stuk vrolijker uit.

Vergeet niet om na een lange wandeling je hond goed uit te laten rusten en voldoende water te geven.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.