In de mand ligt een hond te slapen. copyright D. van den Hoek.

Een orthopedische hondenmand

Een orthopedische hondenmand is een geweldige aankoop als je hond last heeft van pijnlijke gewrichten (artritis) of stijve spieren. Jipper testte er 3!

Welk orthopedisch hondenkussen is goed?

Oudere honden, maar soms ook jongere honden, worden meestal wat strammer en stijver in de gewrichten. Dit is te merken aan het iets moeilijker opstaan na een lange dut. Of ze hebben moeite met langere uitlaatrondes. Om de hond zoveel mogelijk te ondersteunen bij deze klachten zijn er diverse opties, zoals voedingssupplementen specifiek voor de gewrichten (zie link) maar bijvoorbeeld ook orthopedische hondenkussens.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Een orthopedische hondenmand is vaak voorzien van memory foam (traagschuim) zodat je hond goed op het hondenkussen kan liggen.

Een orthopedisch hondenkussen is als een goed matras voor je hond

Net als bij mensen zijn honden gebaat bij een goed matras, een matras waarop ze volledig ontspannen kunnen liggen en die comfortabel is voor de gewrichten zoals de heupen en de rug. Kenmerkend voor dit soort kussens is dat ze meestal wat dikker en steviger zijn dan de gangbare hondenkussens.

Vaak bevatten de hondenmanden en kussens een kern van Memory Foam (traagschuim) die het gewicht van de hond nog beter verdeeld en daardoor comfortabeler is. Memory Foam past zich namelijk aan het lichaam van de hond aan waardoor er minder druk komt te staan op de gewrichten en wervelkolom.

Deze 3 zachte hondenmanden hebben we voor je uitgekozen

Ik heb drie verschillende hondenmanden geselecteerd die allen onder de categorie ‘orthopedisch hondenkussen’ vallen. Zoals in onderstaande tabel te zien is, zijn de kussens nogal verschillend. Het is maar net wat je zoekt, wat je mooi vindt of welk budget je hebt.

(De tekst gaat verder onder de tabel.)

Vergelijk deze drie hondenkussens die Jipper heeft getest

Op de diverse genoemde websites is nog wat meer informatie te vinden over de hondenmatrassen en ook nog wat extra foto’s.

Wat is een orthopedisch hondenkussen?

Een orthopedisch hondenkussen is een hondenmand dat meestal gemaakt is van memory foam. Het is een zacht kussen waar je huisdier comfortabel op ligt en minder snel stijve spieren krijgt.

Hoe werkt een orthopedisch hondenbed?

Het zachte memory foam waarvan het kussen gemaakt is zorgt er voor dat de drukpunten tijdens het liggen worden ontlast en het gewicht van je hond beter wordt verdeeld. Hierdoor ligt je hond veel comfortabeler (gelijkmatiger) en is er minder kans op stijve spieren. Je hond komt fitter uit zijn hondenmand.

Voor welke hond is een orthopedische hondenmand geschikt?

Je kan een orthopedische hondenmand voor elke hond gebruiken. Het is niet zo dat als een hond geen klachten heeft, hij er niet op mag. In tegendeel: ook zeer actieve honden zoals Border Collies, Labrador Retrievers of bijvoorbeeld Nova Scotia Duck Tolling Retrievers (Toller) hebben erg veel baat bij een zachte hondenmand. Vergelijk het met een matras voor jezelf: een echte matras ligt toch veel beter dan een luchtbed?

Je kan een orthopedische hondenkussen ook in de bestaande mand zetten.

Een zacht hondenbed voor honden met stijve spieren

Honden die in vooral baat hebben bij een zacht hondenmatras zijn zeer actieve honden en honden met artrose op leeftijd die niet meer de vlotste zijn. De jonge honden belasten de spieren, pezen en gewrichten erg veel, zeker als je bijvoorbeeld aan Agility doet. Actieve honden moeten goed rusten en comfortabel liggen helpt bij een sneller herstel.

Dit geldt ook voor de oudjes onder ons. Honden met artrose, rugproblemen of gewrichtspijn kunnen ook baat hebben bij een zacht hondenkussen van memory foam. Vooral omdat het gewicht veel beter verdeeld wordt als ze op de hondenmand liggen. Gewrichten en spieren die het zwaar te verduren hebben worden zo veel meer ontlast. Lekker wegdommelen op een zacht kussen wil toch iedereen?

Waar koop je een goed orthopedisch hondenbed?

Je kan de orthopedische hondenmanden bij verschillende speciaalzaken op internet bestellen. Doe je dat via één van de linkjes op onze pagina dan krijgen wij hier een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding gebruiken wij om de kosten van ons blog een beetje te dekken.

Omdat we zelf goede ervaringen hebben met onderstaande winkels (we bestellen er zelf ook regelmatig!), adviseren we je om hier een bestelling te doen. Het maakt niet uit bij welke webwinkel je de orthopedische hondenmand koopt, die keus is aan jou.

Bestel je mand bij PetsOnline, Petsplace of De Dierspecialist. Alle winkels leveren de hondenmand snel thuis bij je af.

De tip van Jipper

Let er op dat je het hondenkussen op een comfortabele plek in huis legt, dus niet op de tocht of (in de winter) bij een koud raam. En, heel belangrijk, koop een kussen waarvan de maat klopt! Je zal zien, dat als je hond eenmaal op het kussen gaat slapen, hij dikwijls languit op de zij zal liggen. Zo wordt het lichaamsgewicht (en daarmee de druk op de zere spieren en stijve gewrichten) veel beter verspreid.

Twijfel je of een orthopedisch hondenkussen iets voor je hond is, neem dan eerst contact op met een orthopeed voor je huisdier.

Bonus tip van Jip: Bij Petsonline hebben ze 11 (!) pagina’s met de meest fantastische hondenmanden verzameld. Als je op zoek bent naar een gewoon hondenkussen, dan kun je hier terecht. En mocht je liever bij Bol willen bestellen, dan kan dat ook. Die leveren gratis Hondenmanden bij je thuis. Lang leve het internet! 😉

Veel slaapplezier voor je hond en laat mij even weten of het je bevallen is, dat vind ik leuk om te horen!

2 reacties

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.