Zlef een foto van je hond maken is mogelijk.

Je hond fotograferen, kun je dat zelf?

Je hond fotograferen, is dat iets dat je zelf kan, of moet je dat overlaten aan een professional die aan komt zeulen met hele dure fotocamera’s, lenzen en flitsapparatuur? Nou ja, er zijn natuurlijk wel redenen te verzinnen om het te laten doen door een professionele fotograaf, maar zelf doen is natuurlijk veel leuker!

Ik heb altijd een camera in mijn broekzak zitten als ik ga wandelen. Niet zo’n hele grote, maar gewoon een pocketcamera die erg goede kwaliteit levert. Je kan ook je mobiele telefoon gebruiken, maar die zijn zelden écht mooi als het aankomt op kwalitatief goed resultaat. Een camera die je gewoon in je broekzak kan stoppen is net even een stap beter.

Met welke camera kun je een foto van je hond maken?

Ik gebruik zelf een Canon Ixus fototoestel om de foto’s mee te maken, maar je kan ook een Nikon of een Sony fotocamera nemen. Dat maakt allemaal niet zo veel uit, het hoeft echt geen hele dure te zijn, als de kwaliteit maar in orde is. Wat wel belangrijk is, is dat je de tijd neemt om een foto te maken. Ga er even rustig voor zitten, bedenkt wat je graag wil zien op de foto, bereid je een beetje voor. Als je beter bent voorbereid heb je ook minder last van je hond (of kat) die ongeduldig begint te worden.

De foto die je bovenaan de pagina ziet heb ik op een heideveld in Drenthe gemaakt toen de zon onder ging. Ik had wel een idee hoe ik de foto ongeveer wilde hebben, maar ik wist natuurlijk niet precies hoe het uit zou pakken. Ik wilde de luchten er op hebben, want die waren vreselijk mooi! Eigenlijk was mijn hond al niet eens meer zo belangrijk voor de foto. 🙂

Hoe maak je een mooie foto van je hond?

Een foto van je hond maken kan ook mislukken en dan is de foto niet scherp.
Niet alle foto’s van je hond zullen lukken. Als er te veel beweging is, dan is de foto niet scherp. Gewoon nog een keer proberen!

Ik heb mijn hond op ‘af’ gelegd en ben een paar stappen naar achteren gegaan. Je kan de camera op ‘automatisch’ laten staan of zelf de instellingen kiezen via het menu van je camera. Toen heb ik een aantal foto’s afgedrukt. Lang niet alle foto’s waren goed gelukt, want de ene keer was de foto wit uitgeslagen en op een ander moment was alles zo donker dat het wel nacht leek. Je moet dus een beetje proberen en het mooie daarvan is; je kan eindeloos op de ontspanknop drukken want het kost je niets. Geheugenopslag genoeg en wat je niet mooi vindt gooi je straks gewoon weer weg. Makkelijk zat.

Het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt om de foto te maken die je wil hebben. Huisdieren laten zich nou eenmaal niet makkelijk regisseren waardoor er altijd wel een boel foto’s mislukken. Bedenk wat je wil, neem de tijd en als het niet lukt, dan probeer je het later nog een keer.

Omdat ik de achtergrond heel wazig wilde hebben en juist mijn hond heel scherp, heb ik het grootste diafragma genomen dat er op mijn camera zat (dat is een heel laag f-getal). De ISO stond op 400 en de sluitertijd bedroeg 1/400 sec. Er zijn miljoenen instellingen mogelijk en lang niet allemaal de moeite waard om te proberen, dus ga in eerste instantie gewoon met de automatische instellingen van je camera aan de slag om je hond te fotograferen.

Waar kan ik een goede camera kopen?

Je kan ze overal wel kopen tegenwoordig. Mediamarkt, de BCC, Marktplaats, de vakwinkel bij jou om de hoek, etc..Ik heb die van mij bij Bol.com gekocht omdat het verzenden en retouren gewoon lekker makkelijk gaat. Geen gedoe en zo.

Ik heb vast wat huiswerk voor je gedaan en een selectie gemaakt van compact fotocamera’s onder de € 200,- waarmee je prima hele mooie foto’s van je huisdier kan maken. Druk op de knop om ze te bekijken bij Bol.com.

De tip van Jipper

Als je foto’s van je hond wil maken, doe dit dan in kleine blokjes van 5 minuten. Na een minuut is de hond het wel zat dat jij daar als een vrolijke leguaan geluidjes aan het maken bent. Dan is hij gewoon afgeleid en uitgekeken op wat je aan het doen bent. Dan kun je nog zo je best doen, het is beter om even te spelen of te gaan lopen en het dan weer te proberen. De aanhouder wint!

Veel plezier met het maken van foto’s van je hond!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.